Somero ja Kökkö

Pitkäjärven peltomaisemaa, jonka halkoo näkymätön joki ja takana kaukaisuuteen polveilee puiden reunustama Hämeen Härkätie.

Yllättävä Somero

Somero on vireä matkailukaupunki Helsingin, Turun ja Tampereen kolmion keskiössä. Somerolle on helppo ja nopea tulla mistä ilmansuunnasta tahansa. Ja Somerolle kannattaa tulla!

Somerolla on paljon mielenkiintoista ja kaunista nähtävää ja koettavaa matkailijoille. Täältä löydät persoonallista pikkukaupunkielämää, hienoja luontokohteita, hyviä patikointi- ja melontareittejä, komeita kartanoita, museoita, teatteria, maan kuulua musiikkikulttuuria ja konsertteja. Someron lähellä sijaitsee kolme kansallispuistoa, Liesjärven, Torronsuon ja Teijon kansallispuistot.

Vetovoimaisia kohteita ovat mm. Somerniemen kesätori, missä kesälauantaisin on aina paikalla tuhansia ihmisiä, ja Häntälän Notkot, missä samoillessasi et ihan heti uskoisi olevasi Suomen kamaralla. Kaiken kruununa on jo 800-luvulla polkuna syntynyt Hämeen Härkätie, joka kulkee Someron kautta.

Tutustumisen arvoisia kohteita löydät Kökkön matkailun sivulta Muuta hyvää.

Lisätietoa Somerosta löydät kaupungin verkkosivuilta www.somero.fi.

Tarinoiden Kökkö

Hämeen Härkätien varrella, Someron Pitkäjärven kylässä sijaitsevan Kökkön tilan historia ulottuu aina vuoden 1539 alkuun. 1500-luvun puolessa välissä Pitkäjärvi oli Someron suurin kylä, missä oli 12 taloa Kökkön ollessa yksi niistä. Kökkön tila toimi kestikievarina 73 vuoden ajan, vuosina 1703 - 1776. Kievari tarjosi Turun ja Hämeenlinnan välisille kulkijoille, kauppamatkustajille, sotilaille ja virkamiehille majoitusta, ruokaa ja juomaa, sekä levähdyspaikan sopivasti juuri matkan puolivälissä. Isäntä Jani kertoo mielellään tarinoita vanhasta Kökköstä. Metsälammen laavulla tulen ääressä vanhat tarinat heräävät henkiin.

Kökkön tila edustaa maatilamatkailua lomamökkeineen ja leirintäalueineen. Kaunis lehtomainen Kökkön pihapiiri aittabaareineen tarjoaa rauhoittavaa oleskelua. Kökkössä eletään mutkattomasti luonnon keskellä. Voit kuljeskella sorateillä ja nurmikoilla. Voit samoilla tai hiihdellä havumetsissä ja lehtometsissä. Voit nauttia perinteisistä järvinäkymistä ja metsälammen peilikirkkaudesta.

Kökkössä tunnetaan matkailijoiden tarpeet ja halutaan toteuttaa heidän tärkeimmät toiveensa: majoituksen taso on hyvä ja hinnan ja laadun suhde on oikea.

Kökkön tienviitta sekä talojen numerot.
Kökkön keltainen päärakennus kesäisen puutarhan keskellä.

Uudempi Kökkötraktori II ja Kökkön tilan isäntä Jani Kurvinen traktorin rappusella nousemassa kyytiin.

Kökkö on kuuluisa myös kökkötraktoristaan. Hauska tarina sai alkunsa vuonna 1991 Vihtiin suuntautuneelta traktorimarssilta, johon Kökkön traktorikin osallistui. Traktorin teipeissä toistettiin ympäri ohjaamoa sanaa Kökkö. Media bongasi traktorin juttuihinsa ja kuviinsa ja se päätyi myös television ajankohtaisohjelmaan. Graafikko Pekka Vuori teki kökkötraktorille tunnuksen, joka on nähtävissä Kökkön Aittabaarissa (oheinen kuva on isäntä Jani Kurvisesta lähdössä traktorimarssille uudemmalla Kökkötraktorilla.)


>> Kökkön yhteystiedot ja reittiohjeet löytyvät Varaukset-sivulta!

^ Takaisin sivun alkuun